Wytrawne gofry z pastą z awokado, szparagami, szynką parmeńską, jajkiem poche i sosem holenderskim

łatwy
17 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Na gofry
  • Mąka pszenna
    1 szklanka
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    3/4 szklanki
  • Olej
    1/4 szklanki
  • Jajko
    1szt.
  • Proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • Kurkuma
    1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Dodatki
  • Awokado
    1szt.
  • Zielone szparagi
    Pęczek
  • Szynka parmeńska
  • Jajka
    2szt.
  • Żółtka
    3szt.
  • Masło
    2 łyżki
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki na gofry umieścić w misce, zmiksować mikserem do połączenia składników. Odstawić na 10 minut.

Szparagi ugotować na parze.

Awokado obrać, miąższ rozgnieść widelcem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przygotować sos holenderski. Masło rozpuścić. Żółtka umieścić w miseczce na parze, ubijać z solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Stopniowo dolewać rozpuszczone masło. Ubijać do powstania gładkiego, dość gęstego sosu.

Ugotować jajka poche. W garnuszku zagotować wodę wraz z 2 łyżkami soku z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmieszać ją łyżką tak, aby powstał wir, wówczas wbić jajko i gotować około 3-4 minuty. Tak samo postąpić z drugim jajkiem.

Z ciasta upiec gofry, posmarować je pastą z awokado, ułożyć plasterek szynki parmeńskiej, szparagi oraz ugotowane jajko. Całość polać sosem.

Wytrawne gofry z pastą z awokado, szparagami, szynką parmeńską, jajkiem poche i sosem holenderskim