Wytrawne gofry z pastą z awokado, szparagami, szynką parmeńską, jajkiem poche i sosem holenderskim
Składniki
-
Na gofry
-
Mąka pszenna1 szklanka
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma3/4 szklanki
-
Olej1/4 szklanki
-
Jajko1szt.
-
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
Kurkuma1 łyżeczka
-
Sól
-
Pieprz
-
Dodatki
-
Awokado1szt.
-
Zielone szparagiPęczek
-
Szynka parmeńska
-
Jajka2szt.
-
Żółtka3szt.
-
Masło2 łyżki
-
Sok z cytryny
Przygotowanie
Wszystkie składniki na gofry umieścić w misce, zmiksować mikserem do połączenia składników. Odstawić na 10 minut.
Szparagi ugotować na parze.
Awokado obrać, miąższ rozgnieść widelcem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotować sos holenderski. Masło rozpuścić. Żółtka umieścić w miseczce na parze, ubijać z solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Stopniowo dolewać rozpuszczone masło. Ubijać do powstania gładkiego, dość gęstego sosu.
Ugotować jajka poche. W garnuszku zagotować wodę wraz z 2 łyżkami soku z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmieszać ją łyżką tak, aby powstał wir, wówczas wbić jajko i gotować około 3-4 minuty. Tak samo postąpić z drugim jajkiem.
Z ciasta upiec gofry, posmarować je pastą z awokado, ułożyć plasterek szynki parmeńskiej, szparagi oraz ugotowane jajko. Całość polać sosem.