Zapiekanka ziemniaczana

średni
8 składników
1,5 godz
dodaj do ulubionych
4
drukuj

Składniki

  • Ziemniaki
    1,5 kg
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    400 ml
  • Sera żółty np. cheddar
    Około 200 g
  • Czosnek
    4 ząbki
  • Gałązka majeranku
    Kilka
  • Oliwa
    2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.

Brytfankę smarujemy oliwą. Wykładamy warstwę ziemniaków w plasterkach, posypujemy je solą i niewielką ilością tartego sera. Wykładamy w ten sposób kilka warstw. Jogurt mieszamy z pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz listkami majeranku. Wylewamy do brytfanki z ziemniakami. Wierzch posypujemy tartym serem, całość przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60-70 minut.

Podajemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionej mieszanki sałat.

Zapiekanka ziemniaczana

Podobne przepisy