Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
-
Ziemniaki1,5 kg
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma400 ml
-
Sera żółty np. cheddarOkoło 200 g
-
Czosnek4 ząbki
-
Gałązka majerankuKilka
-
Oliwa2 łyżki
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Brytfankę smarujemy oliwą. Wykładamy warstwę ziemniaków w plasterkach, posypujemy je solą i niewielką ilością tartego sera. Wykładamy w ten sposób kilka warstw. Jogurt mieszamy z pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz listkami majeranku. Wylewamy do brytfanki z ziemniakami. Wierzch posypujemy tartym serem, całość przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60-70 minut.
Podajemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionej mieszanki sałat.