Zielona sałatka z groszkiem, fetą, falafelem i sosem jogurtowo-limonkowym
Składniki
-
Ugotowana ciecierzycaOkoło 150g
-
Bób (zamiast bobu, można użyć np. zielonego groszku, albo użyć samej ciecierzycy w podwojonej ilości)Około 150g
-
Cebula1szt.
-
Jajko1szt.
-
Nieduży pęczek natki pietruszki
-
Kaszka kukurydziana lub bułka tartaOkoło 1 szklanka
-
Ulubiony mix sałat
-
Sera typu fetaOkoło 80g
-
Zielony, ugotowany groszekOkoło 100g
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma1/3 szklanki
-
Limonka1szt.
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej do smażeniaOkoło 2-3 łyżki
Przygotowanie
Cebulę kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, wsypujemy ciecierzycę i bób, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie formujemy z niej kotleciki (jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej trochę kaszki kukurydzianej/bułki tartej). Uformowane kotleciki obtaczamy w kaszce kukurydzianej/bułce tartej, a następnie smażymy na patelni na złoty kolor.
Jogurt mieszamy z sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Mix sałat wykładamy do miski. Posypujemy groszkiem, układamy falafele, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszonym serem feta.