Zielona sałatka z groszkiem, fetą, falafelem i sosem jogurtowo-limonkowym

średni
14 składników
45 min
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Ugotowana ciecierzyca
    Około 150g
  • Bób (zamiast bobu, można użyć np. zielonego groszku, albo użyć samej ciecierzycy w podwojonej ilości)
    Około 150g
  • Cebula
    1szt.
  • Jajko
    1szt.
  • Nieduży pęczek natki pietruszki
  • Kaszka kukurydziana lub bułka tarta
    Około 1 szklanka
  • Ulubiony mix sałat
  • Sera typu feta
    Około 80g
  • Zielony, ugotowany groszek
    Około 100g
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    1/3 szklanki
  • Limonka
    1szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
    Około 2-3 łyżki

Przygotowanie

Cebulę kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, wsypujemy ciecierzycę i bób, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie formujemy z niej kotleciki (jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej trochę kaszki kukurydzianej/bułki tartej). Uformowane kotleciki obtaczamy w kaszce kukurydzianej/bułce tartej, a następnie smażymy na patelni na złoty kolor.

Jogurt mieszamy z sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Mix sałat wykładamy do miski. Posypujemy groszkiem, układamy falafele, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszonym serem feta.

Zielona sałatka z groszkiem, fetą, falafelem i sosem jogurtowo-limonkowym

Podobne przepisy