Zupa krem z zielonego groszku w jogurtem i jajkiem przepiórczym
Składniki
-
mrożony groszek400-450 gramów
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma500 ml
-
sól
-
gałka muszkatołowa
-
jajka przepiórcze do dekoracji
Przygotowanie
Jajka przepiórcze ugotować krótko (2 minuty), obrać, przekroić na połówki. Groszek przesypać do garnka, zalać wodą tak, by zaledwie go przykryła. Ugotować do miękkości ok. 20-30 minut. Zmiksować na gładką masę, doprawić solą i gałką muszkatołową. Do jogurtu dodać łyżkę wazową zupy groszkowej, wymieszać, by całość zahartować - wtedy jogurt się nie zważy. Mieszankę wlać do reszty zmiksowanego groszku i dobrze wymieszać.
Zupę podawać z grzankami razowymi i jajkami przepiórczymi