Zupa krem z zielonego groszku w jogurtem i jajkiem przepiórczym

łatwy
5 składników
45 min
dodaj do ulubionych
15
drukuj

Składniki

  • mrożony groszek
    400-450 gramów
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    500 ml
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • jajka przepiórcze do dekoracji

Przygotowanie

Jajka przepiórcze ugotować krótko (2 minuty), obrać, przekroić na połówki. Groszek przesypać do garnka, zalać wodą tak, by zaledwie go przykryła. Ugotować do miękkości ok. 20-30 minut. Zmiksować na gładką masę, doprawić solą i gałką muszkatołową. Do jogurtu dodać łyżkę wazową zupy groszkowej, wymieszać, by całość zahartować - wtedy jogurt się nie zważy. Mieszankę wlać do reszty zmiksowanego groszku i dobrze wymieszać.
Zupę podawać z grzankami razowymi i jajkami przepiórczymi

Zupa krem z zielonego groszku w jogurtem i jajkiem przepiórczym
Zupa krem z zielonego groszku w jogurtem i jajkiem przepiórczym

Podobne przepisy