Zupa z pomidorów zapiekanych z jogurtem

dodaj do ulubionych
1
drukuj
Zupa z pomidorów zapiekanych z jogurtem
średni
10 składników
1 godz

Składniki

ilość porcji: 4
  • pomidory malinowe
    8 szt
  • pomidorki koktajlowe
    1000g
  • czosnek
    4 szt
  • cebula czerwona
    4 szt
  • cukier trzcinowy, pieprz, sól
    do smaku
  • olej rzepakowy
    20 ml
  • świeży lub suszony tymianek
    4-6 gałązek
  • bulion drobiowego domowy
    500 ml
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma (temp.pokojowa)
    8 łyżek
  • czerstwe pieczywo
    4 kromki

Orientacyjne wartości odżywcze

  • Energia
    1195 kcal
  • Węglowodany
    144,0 g
  • Białko
    41,3 g
  • Tłuszcze
    34,8 g

Przygotowanie

Pomidory, cebulę oraz czosnek przeciąć na pół i bez obierania umieścić na blaszce. Dodać pomidorki

koktajlowe oraz gałązki tymianku. Całość polać olejem. Zapiekać 25min. w temp. 180 stopni. Następnie

pomidory pokroić w kostkę, a czosnek obrać z łupinek i wraz z cebulą dodać warzywa do bulionu.

Gotować całość jeszcze ok. 10-15 min. Na ostatnie 5 min. dodać pieczywo w celu zagęszczenia zupy. Na

koniec zblendować na jednolitą masę i podać z kleksem jogurtowym.

Podobne przepisy