Zupa z pomidorów zapiekanych z jogurtem
Składniki
ilość porcji: 4
-
pomidory malinowe8 szt
-
pomidorki koktajlowe1000g
-
czosnek4 szt
-
cebula czerwona4 szt
-
cukier trzcinowy, pieprz, sóldo smaku
-
olej rzepakowy20 ml
-
świeży lub suszony tymianek4-6 gałązek
-
bulion drobiowego domowy500 ml
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma (temp.pokojowa)8 łyżek
-
czerstwe pieczywo4 kromki
Orientacyjne wartości odżywcze
-
Energia1195 kcal
-
Węglowodany144,0 g
-
Białko41,3 g
-
Tłuszcze34,8 g
Przygotowanie
Pomidory, cebulę oraz czosnek przeciąć na pół i bez obierania umieścić na blaszce. Dodać pomidorki
koktajlowe oraz gałązki tymianku. Całość polać olejem. Zapiekać 25min. w temp. 180 stopni. Następnie
pomidory pokroić w kostkę, a czosnek obrać z łupinek i wraz z cebulą dodać warzywa do bulionu.
Gotować całość jeszcze ok. 10-15 min. Na ostatnie 5 min. dodać pieczywo w celu zagęszczenia zupy. Na
koniec zblendować na jednolitą masę i podać z kleksem jogurtowym.