Torcik truskawkowo-malinowy z bezami

trudny
20 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jajka
    9szt.
  • Mąka pszenna
    1 i 2/3 szklanki
  • Cukier
    1 szklanka
  • Proszek do pieczenia
    2 czubate łyżeczki
  • Sok z cytryny
    3 łyżki
  • Krem
  • Serka mascarpone
    300g
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    400ml
  • Żelatyna
    3 łyżki rozpuszczone w 40 ml gorącej wody
  • Cukier puder
    3 łyżki
  • Dodatki
  • Truskawki i maliny
    Około 500g
  • Cukru biały
    2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana
    1 łyżeczka
  • Cukier puder
    1/2 szklanki
  • Syrop truskawkowy
    1 łyżka
  • Bezy (do dekoracji) 
  • Woda
    Około 500ml
  • Sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do ubitych białek, wymieszać. Do masy przesiać mąkę, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części, każdą upiec osobno w tortownicy o tej samej średnicy. Po upieczeniu blaty ostudzić.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Wkładamy do garnuszka wraz z malinami, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Studzimy.

Mascarpone mieszamy cukrem pudrem, a jogurt ostudzoną żelatyną. Gdy jogurt zacznie gęstnieć łączymy go z mascarpone.

Ostudzone biszkopty namaczamy wodą z cytryną. Smarujemy je kremem jogurtowym, a następnie kładziemy owocowe nadzienie. Składamy tort układając biszkopty jeden na drugim. Górną warstwę torciku polewamy cukrem pudrem wymieszanym z syropem truskawkowym. Wierzch dekorujemy truskawkami i bezami.

Torcik truskawkowo-malinowy z bezami
Torcik truskawkowo-malinowy z bezami