Czekoladowe babeczki z miętowym kremem jogurtowym, malinami i borówkami
Składniki
-
Ciasto
-
Mąka pszenna2 szklanki
-
Masło200g
-
Cukier puder3 łyżki
-
Kakao2 czubate łyżki
-
Proszek do pieczenia2 łyżeczki
-
Jajko1szt.
-
Żółtko1szt.
-
Krem
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma600ml
-
Żelatyna2 łyżki
-
Gorąca woda30ml
-
Cukier3 łyżki
-
Duży pęczek mięty
-
Maliny
-
Borówki
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i odłożyć do lodówki na około 40 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim foremki do babeczek, nakłuć widelcem w kilku miejscach, piec w temp. 180C przez około 30 minut. Ostudzić.
Z gałązek mięty oberwać listki, zmiksować je blenderem, a następnie odsączyć za pomocą ligniny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do jogurtu dodać cukier, żelatynę oraz sok z mięty, wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją do wystudzonych kakaowych koszyczków. Udekorować owocami i ponownie wstawić do lodówki.