Jogurtowy torcik orzechowy z mango
Składniki
-
Spód
-
Ciasteczka owsianeOkoło 100g
-
Zmielone orzechy włoskieOkoło 150g
-
Masło (należy je rozpuścić)Około 150g
-
Nadzienie
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma1000 ml
-
Dojrzałe mango2szt.
-
Cukier puder2 łyżki
-
Galaretka pomarańczowa1szt.
-
Żelatyna + 3 łyżki gorącej wody1 opakowanie
-
Beza
-
Białka2szt.
-
Drobny cukier + 50 ml wody150g
Przygotowanie
Ciasteczka kruszymy, mieszamy z mielonymi orzechami, oraz roztopionym masłem. Wykładamy masę na spód tortownicy, ugniatamy ją, po czym wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 80ml wody. Mango obieramy, miąższ blendujemy na gładki mus. Do jogurtu dodajemy cukier puder, oraz pulpę z mango, mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko mieszamy, po czym wylewamy na spód ciasteczkowo-orzechowy. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa stężała.
Białka ubijamy na sztywno. Wodę gotujemy z cukrem, gdy zacznie się intensywnie gotować (na powierzchni powinny pojawić się duże bąble) bardzo cienką strużką wlewamy ją do białek, cały czas ubijając je mikserem. Wykładamy bezę na schłodzony torcik mango, układamy łyżką, po czym opalamy ją lekko palnikiem.