Jogurtowy torcik orzechowy z mango

trudny
13 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
1
drukuj

Składniki

  • Spód
  • Ciasteczka owsiane
    Około 100g
  • Zmielone orzechy włoskie
    Około 150g
  • Masło (należy je rozpuścić)
    Około 150g
  • Nadzienie
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    1000 ml
  • Dojrzałe mango
    2szt.
  • Cukier puder
    2 łyżki
  • Galaretka pomarańczowa
    1szt.
  • Żelatyna + 3 łyżki gorącej wody
    1 opakowanie
  • Beza
  • Białka
    2szt.
  • Drobny cukier + 50 ml wody
    150g

Przygotowanie

Ciasteczka kruszymy, mieszamy z mielonymi orzechami, oraz roztopionym masłem. Wykładamy masę na spód tortownicy, ugniatamy ją, po czym wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Galaretkę rozpuszczamy w 80ml wody. Mango obieramy, miąższ blendujemy na gładki mus. Do jogurtu dodajemy cukier puder, oraz pulpę z mango, mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko mieszamy, po czym wylewamy na spód ciasteczkowo-orzechowy. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa stężała.

Białka ubijamy na sztywno. Wodę gotujemy z cukrem, gdy zacznie się intensywnie gotować (na powierzchni powinny pojawić się duże bąble) bardzo cienką strużką wlewamy ją do białek, cały czas ubijając je mikserem. Wykładamy bezę na schłodzony torcik mango, układamy łyżką, po czym opalamy ją lekko palnikiem.

Jogurtowy torcik orzechowy z mango