Makaron z cukinią, szpinakiem, zielonym groszkiem i łososiem w kremowym sosie jogurtowym

średni
11 składników
45 min
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • makaron typu papardelle
    około 250 g
  • filet z łososia
    około 250 g
  • cukinia
    około 150 g
  • zielony groszek
    około 100 g
  • świeże liście szpinaku
    około 100 g
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    300 ml
  • cebula
    1 szt
  • czosnek
    2 ząbki
  • olej
    1 łyżka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Łososia doprawić solą, pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać około 15-20 minut.

Makaron ugotować, odcedzić.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, zielony groszek i smażyć około 5-7 minut. Następnie dodać szpinak, podsmażyć 2 minuty, doprawić solą, pieprzem, wlać jogurt wymieszany z 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Całość dusić 2-3 minuty, na dużym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać makaron, wymieszać. Przełożyć na talerze, na wierzch wyłożyć upieczonego łososia, doprawić sokiem z cytryny.

Makaron z cukinią, szpinakiem, zielonym groszkiem i łososiem w kremowym sosie jogurtowym