Makaron z cukinią, szpinakiem, zielonym groszkiem i łososiem w kremowym sosie jogurtowym
Składniki
-
makaron typu papardelleokoło 250 g
-
filet z łososiaokoło 250 g
-
cukiniaokoło 150 g
-
zielony groszekokoło 100 g
-
świeże liście szpinakuokoło 100 g
-
jogurt Naturalny Gęsty Bakoma300 ml
-
cebula1 szt
-
czosnek2 ząbki
-
olej1 łyżka
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz
Przygotowanie
Łososia doprawić solą, pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać około 15-20 minut.
Makaron ugotować, odcedzić.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, zielony groszek i smażyć około 5-7 minut. Następnie dodać szpinak, podsmażyć 2 minuty, doprawić solą, pieprzem, wlać jogurt wymieszany z 2-3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Całość dusić 2-3 minuty, na dużym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać makaron, wymieszać. Przełożyć na talerze, na wierzch wyłożyć upieczonego łososia, doprawić sokiem z cytryny.