Tacos z krewetkami, awokado, mango, granatem i dipem jogurtowym

średni
19 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
3
drukuj

Składniki

  • Tacos
  • Mąka pszenna
    1 ½ szklanki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    2 łyżki
  • Gorąca woda
    Około 1/3 szklanki
  • Oliwa
    1 łyżeczka
  • Sól
    ½ łyżeczki
  • Dodatki
  • Krewetki
    Około 300g
  • Czosnek
    3 ząbki
  • Mango
  • Granat
  • Awokado
  • Rukola
  • Masło
    1 łyżka
  • Oliwa
    1 łyżka
  • Sok z limonki / cytryny
  • Papryka słodka w proszku
    1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć na około 15 minut. Następnie odrywać z niego mniejsze porcje, każdą wałkować na cienki, okrągły placuszek, a następnie smażyć na suchej patelni z dwóch stron, po około 1 minuta z każdej. Tuż po zdjęciu z patelni placuszki wykładać na wałek i zostawić do ostygnięcia tak, aby odkształciły się na nich charakterystyczne zgięcie.

Awokado obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.

Mango obrać, pokroić w kostkę.

Do jogurtu dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Krewetki doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie krewetki. Smażyć na złoty kolor około 10 minut.

Do gotowych tacos nałożyć trochę rukoli, po 2-3 krewetki, dodać awokado, mango i pestki granatu, polać dipem jogurtowym.

Tacos z krewetkami, awokado, mango, granatem i dipem jogurtowym