Tacos z krewetkami, awokado, mango, granatem i dipem jogurtowym
Składniki
-
Tacos
-
Mąka pszenna1 ½ szklanki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma2 łyżki
-
Gorąca wodaOkoło 1/3 szklanki
-
Oliwa1 łyżeczka
-
Sól½ łyżeczki
-
Dodatki
-
KrewetkiOkoło 300g
-
Czosnek3 ząbki
-
Mango
-
Granat
-
Awokado
-
Rukola
-
Masło1 łyżka
-
Oliwa1 łyżka
-
Sok z limonki / cytryny
-
Papryka słodka w proszku1 łyżeczka
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć na około 15 minut. Następnie odrywać z niego mniejsze porcje, każdą wałkować na cienki, okrągły placuszek, a następnie smażyć na suchej patelni z dwóch stron, po około 1 minuta z każdej. Tuż po zdjęciu z patelni placuszki wykładać na wałek i zostawić do ostygnięcia tak, aby odkształciły się na nich charakterystyczne zgięcie.
Awokado obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
Mango obrać, pokroić w kostkę.
Do jogurtu dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Krewetki doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie krewetki. Smażyć na złoty kolor około 10 minut.
Do gotowych tacos nałożyć trochę rukoli, po 2-3 krewetki, dodać awokado, mango i pestki granatu, polać dipem jogurtowym.