Wegetariańska lasagne ze szparagami

średni
12 składników
1 godz
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Makaron lasagne
    1 opakowanie
  • Czerwona soczewica
    1 szklanka
  • Passata pomidorowa
    1 szklanka
  • Marchewka
    1szt.
  • Cebula
    1szt.
  • Zielone szparagi
    Około 300g
  • Mozzarella
    2 kulki
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    300ml
  • Sok z cytryny
    ½ cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Następnie dodać do niej soczewicę, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć 5 minut. Następnie dodać passatę, wlać dodatkowo 1/2 szklanki wody doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż soczewica i marchewka zmięknie.

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Szparagi umyć, przekroić wzdłuż na pół. Dno brytfanki wyłożyć płatami makaronu lasagne, wyłożyć warstwę pomidorową z soczewicą, następnie płaty makaronu, posmarować jogurtem, wyłożyć szparagi i startą mozzarellę. Powtórzyć czynności do skończenia składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać około 30 minut.

Wegetariańska lasagne ze szparagami