Wegetariańska lasagne ze szparagami
Składniki
-
Makaron lasagne1 opakowanie
-
Czerwona soczewica1 szklanka
-
Passata pomidorowa1 szklanka
-
Marchewka1szt.
-
Cebula1szt.
-
Zielone szparagiOkoło 300g
-
Mozzarella2 kulki
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma300ml
-
Sok z cytryny½ cytryny
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej
Przygotowanie
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Następnie dodać do niej soczewicę, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć 5 minut. Następnie dodać passatę, wlać dodatkowo 1/2 szklanki wody doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż soczewica i marchewka zmięknie.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Szparagi umyć, przekroić wzdłuż na pół. Dno brytfanki wyłożyć płatami makaronu lasagne, wyłożyć warstwę pomidorową z soczewicą, następnie płaty makaronu, posmarować jogurtem, wyłożyć szparagi i startą mozzarellę. Powtórzyć czynności do skończenia składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać około 30 minut.