Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem filo
Składniki
-
Piersi z kurczakaOkoło 400g
-
Świeży szpinakOkoło 300-400g
-
BrokułyOkoło 300g
-
Ser typu Parmezan/PecorinoOkoło 100g
-
Ciasto filoOpakowanie
-
Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma300ml
-
Cebóla1szt.
-
Przyprawa do kurczaka2 łyżeczki
-
Czosnek2 ząbki
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej
Przygotowanie
Brokuła ugotować na parze.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać kurczaka, smażyć przez około 7-10 minut, na złoty kolor. Następnie dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 2 minuty. Następnie dodać brokuła, wlać jogurt i całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać starty ser, wymieszać. Przełożyć całość do brytfanki, na wierzch wyłożyć ciasto filo, posmarować je olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 20 minut, na złoty kolor.