Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem filo

średni
12 składników
45 min
dodaj do ulubionych
0
drukuj

Składniki

  • Piersi z kurczaka
    Około 400g
  • Świeży szpinak
    Około 300-400g
  • Brokuły
    Około 300g
  • Ser typu Parmezan/Pecorino
    Około 100g
  • Ciasto filo
    Opakowanie
  • Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma
    300ml
  • Cebóla
    1szt.
  • Przyprawa do kurczaka
    2 łyżeczki
  • Czosnek
    2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie

Brokuła ugotować na parze.

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka.

Na patelni zeszklić cebulę, dodać kurczaka, smażyć przez około 7-10 minut, na złoty kolor. Następnie dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 2 minuty. Następnie dodać brokuła, wlać jogurt i całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać starty ser, wymieszać. Przełożyć całość do brytfanki, na wierzch wyłożyć ciasto filo, posmarować je olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 20 minut, na złoty kolor.

Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem filo